To najzdrowsza wersja owsianki. Śniadanie w takim wydaniu można jeść codziennie

Dodano:
Owsianka z jajkiem i pomidorami Źródło: Shutterstock / Timolina
Jeśli zwykle zajadasz owsianki na słodko my proponujemy coś zupełnie innego: owsiankę wytrawną. To prosty przepis na sycące, kolorowe, smaczne i zdrowe śniadanie.

Choć płatki owsiane to dobry wybór na śniadanie, to kluczowe są tu dodatki. Dlatego najzdrowszą wersją będzie nie owsianka słodka, a owsianka wytrawna, z którą już o poranku zjesz porcję warzyw. Nasz przepis to prosta i pyszna owsianka z jajkiem i pomidorami.

Jak zrobić owsiankę wytrawną?

To bardzo proste: ugotuj owsiankę na wodzie lub wodzie i mleku z odrobiną soli, a następnie zamiast owoców, miodu czy innych słodkich dodatków, dodaj warzywa, jajko, twaróg, wędzoną rybę, nasiona czy orzechy. Tak jak w przypadku słodkich owsianek, ilość kombinacji składników jest tu nieograniczona.

Nasz przepis to owsianka z jajkiem ugotowanym na miękko, pomidorami, odrobiną oliwy i zieleniną, która nie tylko dodaje daniu koloru, ale i zdrowia (na zdjęciu są mikroliście groszku). Może to być dowolna zielenina: kiełki, mikroliście, ale też rukola, szczypiorek, szpinak baby czy garść miksu sałat.

Przepis: Owsianka z jajkiem i pomidorami

Owsianka w wersji wytrawnej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
346 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 małe pomidory
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • kiełki lub mikroliście do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPłatki owsiane zagotuj w osolonej wodzie (gotuj 3-5 minut). Jajka ugotuj na miękko (ok. 4 minuty). Pomidory pokrój.
  2. Robienie owsiankiPrzełóż ciepłe płatki owsiane do misek. Do każdej włóż przekrojone jajko, pomidory, skrop oliwą, dopraw do smaku. Udekoruj zieleniną.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, a już pół szklanki suchych płatków owsianych pokrywa jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na magnez i jedną piątą na żelazo.

Obecność płatków owsianych w diecie wspiera zdrowie serca, pomaga obniżyć cholesterol i poziom cukru we krwi. Owsianka jest polecana osobom na dietach odchudzających: ma dobry wpływ na pracę jelit i wspomaga metabolizm.

Warto pamiętać, że płatki owsiane można jeść codziennie. Tu zalecenia dietetyków wahają się od kilku łyżek do szklanki, ale warto pamiętać, że płatki owsiane to nie tylko poranna owsianka. Można je dodawać do zup, kotletów, placków, ciast czy zdrowych koktajli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...